Свинарство для новачків. Що таке пластикові щілинні підлоги?
Останнім часом актуальними стали питання такого плану: «чи Вигідно займатися свинарством в домашніх умовах?» «Як зайнятися свинарством з нуля?»
Відповідь, звичайно, буде позитивним. Розглянемо це більш детально.
Свині – найбільш скороспілі серед великих домашніх тварин, яких вирощують будинку на м'ясо.
У вісім місяців, а то й раніше, вони досягають живої маси 110-120 кг і більше. Крім цього, їм властиво багатоплідність. Межі їх плодючості дуже високі – до 33 поросят за один опорос! У середньому, якщо дотримуватися технології і підхід до розведення, від однієї матки можна отримувати два опороси за рік, а за опорос – 10 і більше поросят.
Сам принцип розведення, технологія виробництва та відгодівлі свині будинку не вимагає якихось особливих навичок і знань, а так само величезних фінансових витрат. А ось ціна на свинину стабільно зростає останнім часом. Сьогодні це як ніколи актуально.
Переваги цих домашніх вихованців добре видно, тому свинарство з кожним роком набирає все більшої популярності.
Для утримання даних тварин, можна побудувати нові приміщення, так і з успіхом, пристосувати вже наявні. Запорука успіху в розведенні свиней - тримати приміщення в чистоті і воно повинно відповідати усім санітарно-гігієнічним нормам, а також бути зручним в експлуатації.
Ось кілька основних рекомендацій з облаштування свинарника:
- у приміщенні повинно бути тепло, сухо, світло, свіжо і безпечно – така правильна технологія виробництва;
- одна тварина вимагає не менше 3 м2 вільного простору;
- стіни свинарника виконуються з добре обробленого матеріалу і утеплюються зовні. Їх поверхня повинна бути рівною, щоб тварини не поранилися;
- поїлка і годівниця вішаються у передньої стінки свинарника таким чином, щоб їх можна було легко зняти для очищення та дезінфекції;
- у приміщенні споруджується система вентиляції або вирізаються спеціальні віддушини, які забезпечать регулярний доступ свіжого повітря в приміщення. Однак слід розташувати віддушини таким чином, щоб у свинарнику не було протягів;
- у приміщенні конструюється функціональна система утилізації рідких відходів;
- має бути передбачене освітлення на період холодів, оскільки свиням для набору ваги потрібен доступ достатньої кількості світла.
У нас ви зможете придбати пластикові щілинні підлоги, а також склопластиковий профіль для такого підлоги. Асортимент можна переглянути перейшовши за посиланням: https://evrofermer.com.ua/g40385150-plastikovye-schelevye-poly
Правила догляду за свинями:
- підтримуйте температуру 18–22ºС у приміщенні, де мешкає молодняк, і 12–16С в приміщенні для дорослих особин;
- усуває зайву вологість (вона не повинна бути вище 85%, краще – 70%);
- обмежуйте свиней від протягів, холоду і вогкості, але регулярно провітрюйте приміщення;
- підтримуйте чистоту в свинарнику, часто міняйте солому і прибирайте з приміщення випорожнення;
- забезпечте тваринам регулярні прогулянки на свіжому повітрі (особливо це важливо для молодняку заради запобігання рахіту);
- воду в поїлках міняйте постійно;
- годівниці очищайте після кожного годування і щотижня промивайте їх миючим засобом;
- щомісяця дезінфікують приміщення і порятуйте його від комах.
Ефективне ведення свинарства в домашніх умовах цілком досяжна мета, варто лише прислухатися до наших порад і докласти трохи зусиль.
Догляд за свинями в цілому нескладний. Головне – дотримуватися раціон і режим годування, стежити за наявністю чистої води в поїлках, дотримуватися температурного режиму, своєчасно прибирати продукти життєдіяльності, підтримувати чистоту свинарника в цілому, давати свиням простір для вигулу. З метою профілактики захворювань разу на місяць слід проводити повну дезінфекцію та дезінсекцію свинарника.
- Запорука швидкого приросту - це правильне годування. Як організувати цей процес швидко і ефективно читайте у статті
- Спецвзуття - незамінна частина робочого процесу. Як вибрати? На що звернути увагу? Відповіді ви знайдете в нашій статті